Szarlotka

Przepis na szarlotkę - pyszna wersja na kruchym cieście - Mniam Mniam

Polecamy wszystkim pyszną szarlotkę z kruchym ciastem i sporą ilością musu jabłkowego! Naszym zdaniem tego typu ciasto jest najlepsze na deser, a dzięki temu przepisowi szybko ją przygotujesz…

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO:

~ 2 szklanki mąki pszennej – 300g

~ 2 łyżki cukru

~ 2 łyżeczki cukru waniliowego

~ 250g zimnego masła

~ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

~ 1 zimne jajko (rozmiar M)

PRZEPIS NA MUS JABŁKOWY:

~ 2 łyżki cukru

~ 1 łyżeczka cynamonu

~ ok. 1,5kg jabłek

NA DODATEK:

~ cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok1:

Przygotuj kruche ciasto ze składników wymienionych wyżej i dodatkowo proszku do pieczenia ( masło pokrój na drobne kawałki). Zagnieć jednolite ciasto ok. 40s/obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.

Krok2:

Z ciasta uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki, na czas przygotowania musu jabłkowego.

Krok3:

Przy przygotowaniu musu jabłkowego: umyj jabłka, obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Połowę jabłek włóż do naczynia miksującego, dodaj dwie łyżki cukru i cynamon. Zmiksuj 5s./obr. 6 i przełóż do miski. Zmiksuj drugą połowę jabłek ( bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodaj do naczynia miksującego, następnie całość gotuj 10min/100°C /obr. 1.

Krok4:

Jabłka zmiksuj 30s./obr. (Gdyby mus był za “wodnisty”, a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/100°C/obr. 1, nie zakrywaj naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostaw do ostygnięcia.

Krok5:

Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia – można posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy pójdzie sprawniej, bo przykeli się on do tłuszczu.

Krok6:

Połowę ciasta wyklej na dnie formy, wyłóż mus jabłkowy. Z reszty ciasta oderwij kawałki i ułóż je na musie jabłkowym – można również ciasto rozwałkować 🙂

Krok7:

Przez ok. 50-60min. piecz w nagrzanym piekarniku, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temp. 180°C (grzałka góra-dół).

Krok8:

Ciasto pozostaw do ostygnięcia, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *