Pulpety w sosie pomidorowym

Klopsiki w Sosie Pomidorowym – Kuchnia Doroty

Te danie jest w sam raz na pyszny obiad! 🙂

SKŁADNIKI:

~ natka pietruszki,

~ 1 jajko,

~ 1 cebula,

~ 1/2kg mięsa mielonego,

~ 4 łyżki oliwy z oliwek,

~ 4 łyżki tartej bułki,

~ 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,

~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,

~ 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)

~ sól, świeżo zmielony pieprz,

~ 1 szklanka bulionu

JAK PRZYGOTWAĆ? :

Krok1:

Obierz cebulę i drobno pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszaj smażąc, aż się zeszkli.

Krok2:

Do zmielonego mięsa dodaj zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, słodką paprykę, sól i pieprz.

Krok3:

Wszystko wyrób, a następnie z masy przygotuj pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki należy także obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.

Krok4:

Następnie w garnku zagotuj bulion i przełóż do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety, jeśli będzie go zbyt mało dolej wody.

Krok5:

Dodaj przecier pomidorowy i gotuj pulpety przez ok. 30min. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *