Gazpacho z arbuzem

Sałatka z arbuzem, gazpacho, pijany arbuz | Naturalnie o Zdrowiu

Gorąco polecamy gazpacho z arbuzem! Chłodnik ten ma jeszcze wiele innych odsłon, które niedługo również pojawią się na naszej stronie. W czasie letnim smakuje najlepiej, ze świeżymi polskimi pomidorami i słodkim arbuzem. Poza sezonem już nie jest taki sam.

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe jest idealne na lekki obiad 🙂

Do zrobienia zupy potrzebny jest blender, oraz moździerz lub inny przedmiot do rozdrobnienia orzechów.

Składniki:

~3 słodkie pomidory,

~500g słodkiego arbuza – nie wliczając do wagi pestek i skórki.

~1 czerwona papryka – 170g

~1-2 ząbki czosnku,

~1 łyżeczka octu balsamicznego,

~odrobina soku z cytryny,

~1 cebula dymka lub kawałek większej – 15g,

~kilka listków świeżej bazylii,

~garść orzechów włoskich,

~sól i pieprz do smaku

Krok1:

Umyj pomidory i paprykę, następnie zalej je wrzątkiem i odczekaj kilka minut, ostudź. Pomidory obierz ze skórek, a z papryki usuń gniazdo nasienne. Wszystko pokrój i umieść w naczyniu miksującym.

Krok2:

Obierz czosnek i cebulę. Dodaj wraz z arbuzem do reszty składników.

Krok3:

Wlej do naczynia ocet balsamiczny, sól, pieprz, oraz odrobinę soku z cytryny. Wszystko dokładnie zblenduj.

Krok4:

Danie podaj z posiekanymi listkami świeżej bazylii i rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub innymi, np. migdałami. Można także dodawać z grzankami lub czymś innym w zależności co Ci przyjdzie do głowy, bądź na co będziesz miał/a ochotę.

Przepis -Aga Kopczyńska 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *